Du er her: Forside \ Artikler om haven

Prydgræsser

prydgraes01
Efterår Artikel 

Elefantgræsser var i 1970’erne planter, som mange haver blev introduceret til. Måske kan du huske de kæmpe elefantgræsser, der med tiden blev hule i midten, som man så kunne stå oprejst i?

Sådanne elefantgræsser kan du stadig købe i dit havecenter, men tidens udvikling og forædling har bragt os nye sorter af elefantgræsser, som er meget mere moderatvoksende og helt klart har større prydværdi. 

Lige nu blomstrer elefantgræsserne med aks, der, afhængigt af sorten, enten er brunrøde eller helt cremefarvede. Glæden bliver større dag for dag, da efterårets kølige nætter fremmer de smukke farver i græsset. 

 

Læs mere:

Blomster i efteråret

solhat goldstrum
Efterår Artikel 

Efteråret har vist sig fra sin dejligste side med næsten sommerlige temperaturer, og haven er igen blevet en daglig nydelse. I min have er mange af forsommerens prangende blomsterbede lidt kedelige nu, men andre kan man kun blive ”glad i låget” over dagligt at nyde.

Nuvel så består noget af ”nydelsen” af at luge for al den ukrudt som desværre også vil være med, men pyt med det, for de dejlige blomster opvejer de halve timer, det tager.

 

Læs mere:

Højsæson for efterårets krukker

Hoejsaeson for krukker
Efterår Artikel 

Forårets og sommerens kedelige krukker er klar til afløsning. Sensommerens mange spændende vækster i gule og brændte eller violette, rosa og røde farver er slet ikke til at stå for.

Udbuddet er stort med asters, alunrod, cyclamen, hebe osv. Mange af planterne tilhører plantegruppen stauder, mens andre hører hjemme i kategorien sommerblomster – altså planter, der ikke kan overvintres.

Læs mere:

Plantning af hindbær

hindbaer
Forår Sommer efteraar Artikel Video

I gruppen af de mange dejlige bærbuske i haven, er hindbær én af de allerbedste. Det er de, fordi smagen er dejlig koncentreret og bærret er meget saftigt. Hindbærbuske bærer hurtigt frugt, efter man har plantet dem. De er rimelig nemme at passe, når blot de plantes, så de ikke spreder sig. Bind dem op på stativ, eller hold grenene oppe med snor, så de ikke knækker, når buskene tynges af moden frugt.

Forår eller efterår

Det er egentlig lige meget, om man planter hindbær forår eller efterår. Køb planterne i potter. Der er altid en lille gevinst i at plante om efteråret, hvor planterne har resten af året til at etablere sig, og derved er lidt foran inden foråret kommer. Hindbær plantet om foråret fra potter vil dog allerede kunne give lidt bær første år.

Læs mere:

Sans for haven

sansforhaven
Efterår Artikel 

Efteråret er kalendersat og sensommeren nydes især i tørvejrperioder for fulde drag. Temperaturen er stadig dejlig varm selvom nætterne er blevet noget kølige med masser af aften- og morgendug.

Den anden søndag i september afholder de danske haveentre og planteskoler Havens Dag. Det har de gjort i 24 år, og hvert år samles branchen om en fælles kampagne, der understøttes af blandt andet plakater, brochurer og konkurrencer.

Læs mere:

Haveglæder efterårsnummer

Haveglaeder Efteraar 2015
Efterår Artikel 

Årets fjerde - og sidste - nummer af Haveglæder er udkommet og ligger klar til dig i dit lokale havecenter - ganske gratis!

 

Læs mere:

Plantetid

jordbaersorter
Efterår Artikel 

Trods lavere temperatur, er vejret stadig sensommer, jorden har fået vand nok, så nu er det igen tid til at plante. I min have var årets høst af jordbær meget lav. Når jeg tæller årene tilbage er planterne også mere end 3 år gamle, så nu skal det være. Et nyt jordbærbed skal plantes.

Et ledigt areal skal tages i brug, for man bør ikke plante jordbær samme sted. Årsagen er, at jordbær ofte tilegner sig forskellige sygdomme, som de nye friske planter jo helst ikke skal smittes af. Det gamle jordbærbed graves fri for planter og så skal der masser af kompost på til næste års kartoffelavl.

 

Læs mere:

Vandingstip

vanding
sommer Artikel 

Når sommerens varme, forhåbentlig kommer, er udtørringen stor og flere af havens planter kræver vand.

Der er stor forskel på, hvor meget vand de forskellige planter kræver og bor du et sted, hvor det ofte er meget tørt, bør du plante de planter, der er mest egnede til at vokse tørt, men også planter, der evner at sende kraftige rødder ned i så dyb en jord, at de kan forsyne sig med vand i tørre perioder.

 

 

 

 

Læs mere: