Du er her: Forside \ Artikler om haven

Efterårets græsplæne

Kalk
Efteraar Artikel 

Sensommeren gav masser af lune timer på den grønne plæne, og nu har regnen sørget for, at plænerne er grønne og frodige. Nogle steder har mos i plænen haft gode vækstbetingelser, så de bløde mospletter og græsset kæmper om pladsen.

De største årsager til mos i plænen skyldes skygge og ”sur” jord. Har du meget mos i plænen, kan du derfor med fordel kalke din plæne, så jordens pH værdi stiger og bliver mindre sur og mere basisk.

 • Kalk altid på en nyslået plæne, for kalk er et pulver eller granulat, og det skal ned til rødderne – ikke med i plæneklipperen! /li>
 • Følg doseringsvejledningen nøje – der skal store mængder til, for at få effekt.
 • Er din græsplæne meget slidt og hullet, skal du overveje at anvende en vertikalskærer inden du kalker, gøder og sår nyt græs.

Tips

Er du i tvivl om din havejords pH-værdi, så få råd og vejledning i dit havecenter, der også kan hjælpe dig med at måle den.

HUSK at du kan få en speciel blanding af græs, der egner sig til skyggefulde steder i haven.

Efteråret er den bedste tid at kalke græsplænen på, så snak med din gartner og få evt. lavet en surhedstest samt en vurdering af, om din plæne skal kalkes eller ej.


Af Marianne Bachmann Andersen

Der er egentlig ingen undskyldning

Kartofler
Efteraar Artikel 

Meteorologerne meldte om rekordhøje september-temperaturer og det var vel nok både mildt og dejligt. Nu er de uldne sweatre fundet frem og bør nok beskyttes med en vind- (og vand)tæt jakke. På med støvlerne, prop havehandskerne i lommen sammen med beskærersaksen og kom nu ud i lyset.

Måske har du ikke lige lyst til store aktiviteter i din have, men hvorfor ikke benytte de dejlige bonus-havedage til at få ordnet og klaret et par ting?

Efterårets gøremål i haven består oftest i at høste frugt og grøntsager. Der er ingen meldinger om hård nattefrost, så det haster slet ikke med at få gravet rodfrugterne op – dog vil det være på sin plads at få gravet de kartofler op, som du endnu ikke har fået spist. Nedbøren er med til at blotte knoldene, som bliver ubehageligt grønne og skal kasseres, og den fugtige jord er med til at øge risikoen for råd på knoldene. Når du har gravet kartoflerne op, så skyl dem med haveslangen og lad dem lufttørre en god eftermiddag med vind og sol, inden du pakker dem ind i lystæt materiale (avispapir og pap fungere fint) og stiller dem køligt under tag.

Beskærersaksen kan fjerne et par vandris fra æbletræet, hindbærbedets ”gamle” frugtbærende grene, klaser med rådne druer i drivhuset og andre lidt kedelige afblomstrede toppe i havens bede.

Ryd endelig ikke helt op, for fuglene elsker de mange frøstande og når de første morgener med rimfrost toner frem, kan du nyde synet af iskrystaller overalt.

Fyld gerne kompostbeholderen godt op, men overvej også at fordele haveaffaldet som jorddække i dele af din køkkenhave. Jorddækket vil give masser af gemmemuligheder for regnorme og mikroliv i din jord, som kun kommer dig til gavn, når det igen bliver forår.


Af Marianne Bachmann Andersen

Efterårsferien står for døren

Deko
Efteraar Artikel 

Landets motorveje lægges øde, når uge 42-trafikken finder vej til udkantsområderne med fritidshuse. Bilen fyldes med puslespil, tablets og den udsøgte flaske rødvin. En god roman skal man også have med, når familien trækker stikket og tænder op i brændeovne og iklæder sig uldne sokker. Efterårsferien bruges også til at holde gang i traditioner med græskarskæring, skovturen, hvor der samles bog og de første spisekastanjer. Dejlige friske røde kinder, dugvåde sko og et lys fra en ”høj” himmel, man ikke finder på andre årstider. Når lommerne tømmes for kogler, flotte blade og frø, kan man med fordel finde limpistolen frem og lave små landskaber.

Efterårsferien skal også bruges til at få plantet de træer, buske, hækplanter, roser, stauder og frugtbuske, som er blevet udskudt. Nu er det nemlig for alvor plantetid. Jorden er fugtig, har en fornuftig temperatur og er nem og bekvem at arbejde med. Udover vandingen umiddelbart efter plantningen, kan de nyplantede træer og buske klare sig uden hjælp resten af året. Venter du med at plante til foråret, risikerer du at skulle vande ugentligt, hvis vejret viser sig fra sin nedbørsfattige side.

Er du på vej til en uges afslapning i dit sommerhus eller kolonihaven, så planlæg en tur forbi dit havecenter, for her kan du vælge mellem et stort udvalg af planter til din og familiens store glæde.


Af Marianne Bachmann Andersen

Efterårets sorte bær

Aronia
Efteraar Artikel 

Høsten efter en dejlig sommer og solskinsrig sensommer bærer nu frugt som skal hjælpe os alle med at få fyldt depoterne op med masser af vitaminer og antioxidanter. Jagten på bær med ekstra mange antioxidanter får især ét af efterårets bær højt op på listen – aroniabærret eller surbær, som flere nok kender det på. Frugten bliver betegnet som verdens sundeste bær i USA. Bærret kan høstes fra surbærbusken, der har det latinske navn Aronia melanocarpa – udvalgte sorter findes i dit havecenter. Busken er et bekendtskab værd, for hvert forår blomstrer den med smukke hvide blomster i skærme, der efter blomstring omdannes til bær. Hvert efterår stråler den lille busk med de skønneste høstfarver. Busken stammer oprindeligt fra Nordamerika, men også i østeuropæiske lande findes den vildtvoksende. Sorterne af Aronia melanocarpa hedder bl.a. ’Viking’, ’Hugin’, ’Aron’ og ’Ared’.

Surbær er nært beslægtet med rønnebær og smager da også noget bittert. Da syreindholdet i bærrene er lavt, anbefaler vi at du laver marmelade eller syltetøj med tilsætning af syreholdige madæbler. Kog også gerne saft af bærrene. Her kan saften anvendes i smoothies, cocktails, eller i et glas appelsinjuice.

Tips

Surbær kan også fås som et opstammet træ med krone – velegnet til krukker eller i bedet, hvor det er svært at finde ledig plads.

Æble-surbærmarmelade

Til 1 kg surbær skal du bruge:
500 g skrællede syrlige æbler skåret i store tern
3 dl vand
Frisk limesaft og fintrevet skræl
Smag til med ønsket mængde sukker
Melatin – tykningsmiddel

De skyllede bær kommes i en gryde sammen med æblestykker og lime. Tilsæt vand og lad blandingen koge til bærrene brister. Smag til med sukker, jævn med Melatin og hæld på rengjorte glas.
Surbær smager dejligt sammen med vaniljeis, til ost og som marmelade på nybagt brød.


Af Marianne Bachmann Andersen

Kom før pensionisterne

Figner
Efteraar Artikel 

Der er kamp om sensommerfrugterne i haven, for de pensionerede gedehamse eller hvepse, som de i folkemunde kendes som, har enormt travlt med at forsøde resten af deres tilværelse. Er du så heldig at være den lykkelige ejer af en frugtbærende figenbusk eller træ, så er det lige nu, du skal sørge for at få høstet nogle af de skønneste frugter i haven.

Grillede figner med ost og rosiner

Når du ikke at spise de friske figner med det samme, kan du opbevare dem i køleskabet i 2 – 4 dage. De lækre frugter skal helst spises tempererede.
Du kan også flambere denne dessert – uhm!

Halve figner
Flødeost smagt til med lidt honning, rosiner og revet limeskræl fordeles over de halve figner
Sherry der dækker tallerkenen
Grill til osten bliver gylden

Sveskeblommer skal også bjerges

Blommesuppe med brombær og vaniljeis Sveskeblommer er bedst, men prøv også gerne andre sorter.
1 kg blommer
1 flaske let rødvin
175 g sukker
1 stang kanel
300 g brombær
2 spiseskefulde vand
Kog vaskede blommer med rødvin, sukker og kanelstang i ca. 40 min. til stenene begynder at løsne sig og flyder til toppen. Sigt suppen og afkøl.
Kog brombær i vandet i ca. 3 min. til de begynder at safte. Smag evt. til med lidt sukker.
Server blommesuppen i dybe tallerkner med en kugle vaniljeis og brombær fordelt rundt om.


Af Marianne Bachmann Andersen

Lang blomstringstid

Dahlia
Efteraar Artikel 

Det er tid til store voluminøse buketter med blomster i regnbuens mange farver, for georginerne står lige nu på deres allerhøjeste. Jo flere buketter du plukker, jo flere vil der være på vej lige indtil frosten gør sit til planternes endelige afsked – for i år. For så kommer tiden, hvor du skal i gang med at grave knoldene op!

Hvorfor kan georginer ikke overvintre?

Georginer, eller Dahlia, som de hedder på latinsk, stammer oprindeligt fra Mellemamerika, hvilket er hovedårsagen til at de ikke kan overvintre på vores breddegrader. Planterne danner en underjordisk knold, og den tåler ikke frost.

Hvordan overvintres georginer?

Når den første frost har svedet de kraftige blomsterstængler, der vil ligge som en flad, slimet klat på jorden, så klippes toppen fri. Grav nu alle knoldene op, ryst så meget jord af, som muligt og læg dem i trådkasser, eller kasser med god luftcirkulation. Strø gerne lidt spagnum i bunden af kasserne.

Hvordan opbevares knoldene?

Frostfri opbevaring er et must. Får knoldene frost, vil de hurtigt rådne op. Dog går det ikke at sætte knoldene ind i udestuen, hvor temperaturen om dagen bliver for høj. En kælder med konstant temperatur under 10 grader C er perfekt. Knoldene behøver ikke lys.

Hvornår kan de plantes ud igen?

Tilse løbende knoldene vinteren over og tilfør lidt vand, hvis de virker tørre. Fra april måned kan de trækkes frem i lyset og ”vækkes” af dvalen ved lidt højere temperaturer. Plant først knoldene ud i slutningen af maj måned, hvor risikoen for frost er minimal.


Af Marianne Bachmann Andersen

Forårsløg skal lægges nu

Forårsløg
Efteraar Artikel 

Mange af vores haveønsker behøver forberedelse og det gælder også for de blomsterløg, som mange af os skatter særdeles højt. Når vinterens grå er ved at lysne, så må der meget gerne være en bund af forårsbebudere til at understrege forårets komme. Mange havecentre har allerede hylderne klar med kæmpesortimenter af narcisser, tulipaner, skilla, hyacinter, prydløg, kamassia, vibeæg, vintergækker og erantis. Løgene kommer fra markerne i Holland, hvor løgavleren har høstet alt, sorteret alt og sørget for, at overfladen på løgene er tørre og fine. De største løg sælges, mens de små yngleløg plantes ud i markerne igen. Udplantningen i Holland er ligeledes nu om efteråret.

Plantetidspunkt

Fra slutningen af september og frem mod frost kan du lægge løg. Tulipaner kan tåle at blive lagt sent – frem mod jul. Sen lægning, giver tilsvarende sen blomstring.

Plantedybde

Som tommelfingerregel lægges løget så dybt, at løgets højde svarer til jordlaget, som det dækkes med. Er løget 3 cm, dækkes løgets øverste spids med 3 cm jord.

Jordbundsforhold

Almindelig porøs havejord passer godt til de fleste prydløg. Er din jord vandlidende, bør den ikke bruges til at lægge løg i, da de risikerer at rådne vinteren over.

Vand og gødning

Allerede om efteråret starter løget sin vækst. Gød gerne i forbindelse med, at du lægger løg. Når vinteren er omme, går løget straks i gang med at blomstre, og planter, der blomstrer, bruger ikke gødning. Efter blomstringen trækker løget sine næringsstoffer tilbage.

Tips

 • Forvent ikke at tulipanerne blomstrer år efter år – læg hellere nogle nye hvert år
 • Trives dine forårsløg ikke, så skyldes det måske at din jord er træt. Du kan skabe liv i din jord igen, hvis du iblander lidt god kompost
 • Læg også løg i krukker og gerne i flere lag, så forlænger du blomstringen


Af Marianne Bachmann Andersen

Hør, hvad gartneren siger!

Plantning
Efteraar Artikel 

Der var en gang, hvor de fleste haveejere gik på planteskolen eller i havecenteret for at få at vide, hvilken slags træ, busk, stedsegrøn, staude eller rose, de skulle plante i deres have. Nogle benyttede sig af, at gartneren havde mulighed for at komme på hjemmebesøg, eller man bestilte en havearkitekt, som kunne vejlede i at få plantet de rette planter på rette sted. I dag starter de fleste deres søgning via vejlederen ”Google” og den er svær at komme udenom, når man så gerne vil vide lidt mere. MEN ”Google” har ikke stået fire år i lære og har mange års erfaring med, hvilke planter, der skal stå hvilke steder, når man så gerne vil have succes. Hos ”Google” findes mange gode råd, men dialogen omkring din have og forholdene, der gælder der, er altså ikke nem at få på internettet. I Danmark har vi hundredvis af gæve gartnere, der hver dag vejleder i hvilke planter, der passer hvor. Aldrig har planteudbuddet været så stort, og der er virkelig noget for enhver smag. Måske synes du det er enklere at handle dine planter, hvor du handler mælk, men heller ikke her har ekspedienten stået i lære i fire år (med planter), og har derfor svært ved at give de gode råd. Ligger dit lokale havecenter ikke lige på din rute, bør du måske alligevel overveje at slå vejen forbi, for her kan det godt betale sig at høre, hvad gartneren siger!

Måske overvejer du:

 • At plante ny hæk?
 • At der skal flere frugttræer i din have?
 • At lægge forårsløg?
 • At et større areal skal være nemmere at passe og måske skal plantes til med bunddække?
 • At beskære hindbær, men er i tvivl om, hvilke grene du skal klippe af?
 • At anlægge et rododendronbed, men ikke ved, hvor dybt du skal grave?
 • At plante ekstra stauder i dit blomsterbed, så du også har blomster om efteråret?
 • At kassere dit gamle skæve frugttræ, som kun får plettede æbler, men gerne vil have et nyt?
 • At rosenbedet skal beriges med endnu flere roser?
 • At slyngplanterne på din pergola skal beskæres, men hvordan og hvornår?


Af Marianne Bachmann Andersen