Haveinspiration

Du er her: Forside \ Artikler om haven

Langsom start i køkkenhaven

Krydderurter
Forår   Artikel 

Det tidlige forårs manglende varme er gået ud over timingen i køkkenhaven. Vi nærmer os Grundlovsdag, hvor mange normalt kan hente den første portion kartofler i haven, men den lader ikke til at slå nogen rekorder hvad knoldstørrelse angår. Når de nye kartofler nu er hjembragt fra mere succesfulde gartnere, kan vi heldigvis gå i krydderurtehaven for at høste friske krydderurter til dressingen, ovenpå de nykogte kartofler eller i kartoffelsalaten. Retter med fisk kvitterer især for brugen af både estragon, purløg og kinaløg. Ramsløgene er på retur, men planter du kinaløg i haven, kan du hele sommeren fortsat få glæde af purløgs-hvidløgssmagen. Mange af krydderurterne er flerårige og klarer fint de danske vintre, men vedligeholdelsen af krydderurtebedet kræver både en hård hånd eller spade og nogle friske planter.

Læs mere:

Lav din egen syrensaft

Syrensaft
Forår   Artikel 

Havens mange forårsblomstrende buske og træer har stået, og står stadig med blomsterflor i så klare farver, at man dagligt forbavses over effekten. De seneste uger er turen kommet til syrenerne. De vilde sydfynske syrenhegn lokker turister til i store busser og havens ”ægte” storblomstrende syrener sætter trumf på med dobbelte blomster og meget store blomsterstande. Når blomstringen aftager, overtager de småblomstrende syrener, der også kaldes for dværgsyrener – sikken en fest! Vi kender alle den skønne sødlige duft af syrenblomsterne – duften er ikke helt ens i alle sorter, men både de vilde, de ”ægte” og dværgsyrenerne har duftende blomster. Den duft kan du faktisk få glæde af, hvis du laver saft på blomsterne. Saften kan efterfølgende fortyndes med vand ligesom hyldeblomstsaft, eller du kan bruge syreneliksiren til at pifte et glas hvidvin eller mousserende vin op.

Læs mere:

Desserten fra egen have

Rabarber
Forår   Artikel 

Det er først rigtigt forår, når de første kager, tærter og desserter med rabarber har været serveret for venner og familie. Alle kan få glæde af at dyrke deres egne rabarber, for selve planten, som egentlig er en knold, der hvert efterår visner ned, kan både vokse i havejord, i en krukke eller på altanen midt i byen. Man skal dog huske på, at rabarberplanter vokser kraftigt og skal have masser af vand og gødning, så beholderen man dyrker i, må ikke være for lille. Når det er sagt, så er der stor forskel på rabarbersorterne. Mange mindes de meget grove grønne (og sure) rabarberplanter fra barndommens haver. Kæmpestore parasolblade, som skyggede godt. I dag planter de fleste sorter af rabarber, som måske ikke får så kraftige og store stilke og blade, men hvor smagen og farven på stilkene er mere velegnede til brug i desserter og kager. Flere af sorterne har desuden et lavt indhold af oxalsyre, som får læberne til at vende vrangen.

Læs mere:

Høst asparges og ramsløg

Ramsløg
Forår   Artikel 

Den seneste uges sommervejr har for alvor sat skub i planternes vækst i haven, og det er tid til at høste de første afgrøder fra haven. Asparges står strunk som små grønne raketter, og høster du dem ikke, vil de vokse op og danne lange bløde grønne skud. Er dine aspargesplanter mere end tre år gamle, kan du med god samvittighed høste løs af de næringsholdige skud frem til sankthans, hvorefter de skal have fred og ro til at danne et endnu kraftigere rodnet og større høst næste år. Høst, når skuddene er ca. 10-20 cm lange – og det er tilladt at brække skuddene af.

Ramsløg blomstrer på livet løs og det er på høje tid at høste de grønne blade. Du kan tørre bladene eller lave velsmagende pesto af bladene. HUSK at ramsløg visner ned, så snart de er færdige med at blomstre.

Læs mere:

Magasinet Haveglæder forår 2016

tulipanloeg
Forår  Artikel 

Det skønne forår med sommertemperaturer er perfekt til at nyde og dyrke haven.

Det fejrer vi i landets havecentre med det nye magasin Haveglæder Forår 2016. Hent det helt gratis i dit lokale havecenter, eller læs det online lige her, og få masser af inspiration til denne havesæson.

Læs mere:

Gødningsfrustration

forsythia lynwood
Forår   Artikel 

Havesæsonen er skudt i gang og det er tid til at gøde. Græsplænen skal gødes, frugtbuskene, roserne, surbundsbedet og alle øvrige blomsterbede skal have så gode betingelser, som muligt. Med oprejst pande går turen til det lokale havecenter og afdelingen med gødningsprodukter.

Den er stor! For der findes snart sagt en gødning til hver plantegruppe haven har. Godt at der findes en veloplyst gartner sådan et sted, for hvad er forskellen på de forskellige posers indhold, og hvor får man mest valuta for pengene?

 

 

Læs mere:

Forår til tiden

Beskaering01
Forår   Artikel 

Vejrmæssigt passer kalenderen til årstiden med kølige nætter og pæne, men moderate temperaturer om dagen. Mange har nået at nyde en lun krog til frokosten eller eftermiddagskaffen, og sjældent har der været så meget fokus på at nyde livet i haven.

Foråret er fyldt med gøremål og én af dem er rosenbeskæring. Personligt beskærer jeg ALDRIG mine roser, før forsytiabusken blomstrer, og det gør den nu.

 

Læs mere:

Hør græsset gro

mosrive
Forår   Artikel 

Det er ved at være tid til at slå græsset, og for hver dag der går, bliver græsplænen grønnere og grønnere. Hvis du lægger dig fladt ned på plænen vil du kunne se de mange nye skud, som hver græsstrå er i fuld gang med at danne.

Flere steder i haverne er der desværre kun "mosgrønt" for den fugtige vinter har givet mosset gode vækstbetingelser.

 

Læs mere: