Haveinspiration

Du er her: Forside \ Artikler om haven

Beskær magnolien og nyd koreakornellens blomster

Koreakornel
Sommer   Artikel 

Mindre træer passer godt til mindre haver, men selv i store haver skal der være plads til de mindre træer. Hele foråret har vi nydt de smukke magnoliatræer, der med en overflod af blomster i nok omkring 3 uger har prydet haven. De første år efter plantningen, er tilvæksten moderat eller lille, men når planten er godt etableret, vokser den kraftigt til. Højdemæssigt bliver magnoliatræer sjældent mere end 4 – 6 m, men de kan godt blive meget brede. Nu er blomstringen for de fleste sorter ovre, så har du brug for at beskære, kan du med fordel gøre det netop nu. Magnolia sieboldii – åkandemagnolie blomstrer sent og fortsætter ofte med at blomstre hele sommeren.

Har du problemer med at få magnolietræet til at vokse i din have, skal du købe et ældre eksemplar, grave et stort plantehul og fylde det med spagnumblandet jord. Husk nu at vande træet godt og sørg for, at der ikke er ukrudt eller græs omkring træet i en diameter på 1 m.

En god ”blomsterafløser” for magnolietræet er koreakornel. Det lille træ med de noget usædvanlige, men særdeles dekorative blomster, der i mange tilfælde fuldt kan dække hele træet. Fra begyndelsen af juni måned springer blomsterne ud. Afhængigt af sorten, er blomsterne enten rent hvide, svagt rosa, mørkrosa eller limegrønne. Størrelsen og formen på blomsterne varierer også.

Koreakornel skal placeres et lunt og beskyttet sted i haven, og du kan med fordel plante koreakornel i surbundsbedet, hvor de fleste rododendronplanter netop skal til at danne ny vækst.

2016 koreakornel 02

Koreakornel er en løvfældende plante, som hvert efterår slutter af med et festfyrværkeri af løvfarver, og er du heldig, får du om nogle år mulighed for at høste de knaldrøde spiselige frugter.

 


Af Marianne Bachmann Andersen

Juni måneds mange stauder

Paeonia
Sommer   Artikel 

Havens favoritter som pæon, valmuer, lupiner og stjerneskærm blomstrer om kap med hinanden, og det flotte sommervejr får planterne til at tage sig godt ud. Det er næsten et af de største højdepunkter hvert år, når bedet med pæoner blomstrer - og ja, mange af sorterne har svært ved at holde de tunge blomsterstande, men enten kan du hjælpe ved at binde en snor rundt om planterne, eller finde saksen frem og lave overdådige og berusende duftende buketter til husets vaser. Der findes rigtig mange sorter af pæoner og ikke alle bliver lige høje. Lavere sorter har nemmere ved at holde blomsterstænglerne, ligesom de enkeltblomstrende sorter generelt nemmere bærer blomstringen.

Sådan får du succes med pæoner i din have:

 • Pæoner elsker sol, så husk at plante især silkepæoner solrigt
 • Jordens beskaffenhed er medvirkende til resultatet. Leret jord med masser af næring duer – mager sandjord duer ikke
 • Fugtighed. Pæoner tåler ikke at stå plantet, hvor der er meget fugtig jord, men omvendt er pæoner desværre ikke særlig tørketolerante
 • Plantehøjden er afgørende for succesfuld blomstring. Ved basis af planten dannes en knold, og toppen af denne knold må ikke graves dybere end 3 cm under jordens overflade
 • Du kan stort set plante pæoner året rundt – planter du nu, skal du blot sørge for at få vandet jævnligt til planten har fået godt fat

Husk at dit havecenter er et stort udvalg af både bonderoser og silkepæoner.

2016 paeonia vase 


Af Marianne Bachmann Andersen

De første jordbær

Jordbær
Sommer   Artikel 

Ude på landet er de første boder med jordbær sat op, og smagen er i top, for vejret har været perfekt. Hjemme i min have ser det nu ikke ud til, at der er jordbær de næste 10 dage, men der er rigtig mange bær på vej. Regn er det længe siden de har fået, så jeg vander mine jordbær og holder ekstra øje med vejrudsigtens regnvandsprognose. Derudover glæder jeg mig over et par enkelte forvildede jordbærplanter i bunden af mit drivhus, der nu næsten i en måned dagligt har modnet en lille håndfuld søde røde bær. Når først jordbærrene i haven modner, skal jeg ud med en større skål og høste. I år ser mit jordbærbed fint og ordentligt ud med lige rækker, hvor jeg kan strø halm imellem, så bærrene ikke bliver beskidte. Jeg var nemlig lidt hård ved planterne sidste år i august måned, hvor jeg klippede alle udløberplanterne væk. Igen i år har jeg fornyet med et par nye rækker, så jeg hele tiden har maksimum 3 år gamle planter i bedet. De nye planter giver kun en lille høst, men når jeg nedlægger tilsvarende rækker fra den ældste side, opnår jeg en jævn høst hvert år.

Hvornår kan man plante?

”I gamle dage” plantede man jordbær i juli/august måned – slut færdig! Det gør man ikke i dag. Langt de fleste jordbær bliver plantet om foråret, for der går vi i haven. Gartneren har også fornemmet denne udvikling, så hele foråret har vi kunne gå i havecentret eller på planteskolen for at købe nye jordbærplanter til havens bed. Plantesæsonen for jordbær er således udvidet til at gælde fra april – oktober måned.

Hvor kan jeg plante?

Brug aldrig det gamle bed til nye planter. Ligesom kartoflerne skal skifte jordstykke hvert år, skal jordbærrene også skifte plads. Det betyder, at jeg sagtens kan plante nye små jordbærplanter samtidig med at jeg høster fra de gamle rækker.

Planteafstand

Hvor tæt de skal stå bestemmer du lidt selv, men en afstand på ca. 30 – 40 cm mellem hver plante og 60 cm mellem hver række er et godt bud. Plant også gerne jordbærplanter i krukker, højbede eller andre beholdere – de skal nok give bær allerede første år.

Gødning

Jordbærplanter skal først gødes, når du har høstet bær. Gød gerne med naturgødning.

 


Af Marianne Bachmann Andersen

Er det tid til at klippe hæk?

Hækklip
Sommer   Artikel 

For mange er juni måned lig med hækklipning og tiden er inde til at finde hækkesakse og elektriske hækkeklippere frem. Endelig kan man få styr på de lange sjuskede skud på hækken. Nu er det, at en diskussion om, hvornår det rigtigste tidspunkt er meget nemt kan være et aktuelt emne. Det afhænger af, hvilken type hæk du har, om den er fuldt udvokset, om den blomstrer eller om du har (for meget) tid. Du kan følge nogle af disse retningslinjer, hvis du er i tvivl:

 • Klip aldrig hæk, hvis der er fugleunger, som endnu ikke er fløjet fra reden – det er fuglene, der holder lusene fra dine roser!
 • Klip gerne hæk flere gange, hvis det er sådan, du ønsker det. Ønsker du at klippe færre gange, så vent til starten af juli måned
 • Bøgehække genvokser i august, så hvis du holder ventetiden ud, så vent blot med at klippe til efter sommerferien
 • Blomstrende hække skal først klippes, når blomsterne er afblomstrede
 • Har din hæk endnu ikke den fulde højde, så LAD VÆR med at klippe den i toppen – du må gerne justere siderne let

 


Af Marianne Bachmann Andersen

Sådan undgår du kartoffelskimmel

Vand
Sommer   Artikel 

Endelig begynder kartoffelplanterne at se flotte ud. Store dele af landet har haft godt gavn af tordenregnen, men da det ikke alle steder har givet så store mængder vand, skal du til at vande efter. Kartoflerne fortsætter deres vækst, og mangler de vand, bliver de stressede og mindre modstandsdygtige overfor sygdomme og skadedyr. Faktisk er det allerede her i foråret, at kimen til et angreb af kartoffelskimmel er sået. MEN, det undgår du ved at vande kartoffelbedet. Sæt havevanderen til og montér regnvandsmåleren under den. Når du har vandet 20 mm, har det fået nok.

 • Undgå at vande i blæsevejr
 • Undgå at vande midt på dagen
 • Vand tidlig morgen eller sen eftermiddag

TIPS Du skal IKKE gøde dine kartoffelplanter. Toppen bliver kæmpestor, men knoldene bliver både færre og mindre.


Af Marianne Bachmann Andersen

Varme i den første sommermåned?

Sommerkrukker
Sommer   Artikel 

Sommervejret sparkede os ind i den første sommermåned og nu er forventningerne høje til de kommende måneder, for udelivet er perfekt med masser af gode gøremål, men også med masser af ægte dansk hygge på terrassen med familie og venner. Har du ikke allerede plantet krukker til med sommerblomster, så er det stadig muligt at nå at få dem til at se flotte ud. Der er masser af blomsterrige planter at vælge imellem. Alle de forskellige sommerblomster, roser, stauderne og hortensia, dahlia, hosta, de små opstammede prydtræer eller måske et stort miks af alverdens krydderurter og jordbærplanter, der så småt er begyndt at levere solmodne bær. Er du ked af at vande hele tiden, så vælg krukker, der er glaserede på ydersiden – de fordamper ikke vandet nær så hurtigt. HUSK at der skal være hul i bunden, så vandet kan løbe væk når sommerregnen skyller ned - ellers drukner de arme blomster. Brug en ordentlig kvalitetsjord til krukkerne. De hårdtpressede sække med knoldet helt sort spagnum fra supermarkederne er ikke meget værd og giver sjældent masser af blomster og tilvækst. Kom også gerne gødningsbolcher i krukken, når du planter, for så er du fri for at komme gødning i, når du vander.

TIPS Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis


Af Marianne Bachmann Andersen

Bøgehækken klistrer

Bøgebladlus
Forår   Artikel 

Det er slet ikke skønt at støde ind i bøgehækken i øjeblikket. I store hvide klistrede klumper sidder en masse små dyr. Det er bøgebladlus, der med deres klistrede vokslag beskytter sig mod deres naturlige fjender. Oftest sidder lusene i de alleryderste skud, som jo lige om lidt skal klippes af. For det er jo sådan med bøgehækken, at den lige nu er standset med at gro, men fra slutningen af juli måned begynder at vokse igen. Har du tålmodighed, så vent med at klippe hækken, men har du behov for at få klippet hækken nu, så beregn klipning nr. 2 til august.

Tilbage til lusene. De har en livscyklus på ca. 21 dage. Dvs. de klækker fra æg og bliver voksne og kønsmodne på 21 dage. Vælger du at sprøjte for lusene, kan midlet Calypso anvendes. Calypso købes i dit havecenter. Sprøjtningen skal du gentage hver 3. uge og du dæmper mængden af lus, men det er yderst vanskeligt at blive helt fri for dem. Du kan også bekæmpe lusene ved at anvende biologisk bekæmpelse. Rovnæbtæger æder nemlig de klistrede lus. Rovnæbtæger findes naturligt i haverne, men der skal rigtig mange til, for at få bugt med et massivt luseangreb, men det kan du gøre noget ved. Rovnæbtægerne kan bl.a. bestilles via dit havecenter, og det kræver kun én udsætning og derefter en hel masse tålmodighed, mens rovtægerne æder sig igennem det massive luseproblem. Er du heldig, vil rovtægerne slå sig ned i din bøgehæk og være klar til at afhjælpe næste års luseangreb.


Af Marianne Bachmann Andersen

Agurkplanter i drivhuset

Agurker
Forår   Artikel 

Agurker er mere varmekrævende end tomater, men kan plantes fra slutningen af maj måned. Agurkeplanters tilvækst er langt større, end tomatplanternes, så her skal man huske at passe planterne godt – især i starten.

 • Ved plantning er det en god idé at fjerne jorden omkring rodhalsen, så den ikke rådner. Rodhalsen er agurkeplantens svageste punkt
 • Placér en lille bambuspind tæt på planten og bind en snor ned fra taget af drivhuset. Snoren skal være så lang, at den kan bindes om både plante og pind
 • Agurkeplanter har tynde fangarme, som de ofte selv snor omkring snoren, men de kan også fange naboens snor, og så skal du knække dem af. Du kan sno agurkens top rundt om snoren på samme måde, som man gør ved tomater
 • For at sikre god vækst i agurkeplanten, anbefaler man at fjerne alle sideskud og blomsteranlæg fra de nederste 50 cm af planten
 • Over 50 cm af planten kan du lade sideskud vokse ud, men du skal standse hvert sideskuds vækst efter 3. blad
 • De første skoleagurker er klar til høst i begyndelsen af juni måned
 • Har du mod på at ”binde planterne ned”, kan du høste agurker helt hen i oktober måned. Du binder planterne ned ved at løsne dem fra snoren og trække de udtjente halve og hele metre ned mod jorden. Du kan med fordel fjerne bladene og resultatet er en ”bunke” af agurkestængel. Fortsæt med at lade toppen vokse og sætte nye sideskud og masser af agurker

2016 agurk


Af Marianne Bachmann Andersen