Haveinspiration

Du er her: Forside \ Artikler om haven

Forårsløg skal lægges nu

Forårsløg
Efteraar Artikel 

Mange af vores haveønsker behøver forberedelse og det gælder også for de blomsterløg, som mange af os skatter særdeles højt. Når vinterens grå er ved at lysne, så må der meget gerne være en bund af forårsbebudere til at understrege forårets komme. Mange havecentre har allerede hylderne klar med kæmpesortimenter af narcisser, tulipaner, skilla, hyacinter, prydløg, kamassia, vibeæg, vintergækker og erantis. Løgene kommer fra markerne i Holland, hvor løgavleren har høstet alt, sorteret alt og sørget for, at overfladen på løgene er tørre og fine. De største løg sælges, mens de små yngleløg plantes ud i markerne igen. Udplantningen i Holland er ligeledes nu om efteråret.

Plantetidspunkt

Fra slutningen af september og frem mod frost kan du lægge løg. Tulipaner kan tåle at blive lagt sent – frem mod jul. Sen lægning, giver tilsvarende sen blomstring.

Plantedybde

Som tommelfingerregel lægges løget så dybt, at løgets højde svarer til jordlaget, som det dækkes med. Er løget 3 cm, dækkes løgets øverste spids med 3 cm jord.

Jordbundsforhold

Almindelig porøs havejord passer godt til de fleste prydløg. Er din jord vandlidende, bør den ikke bruges til at lægge løg i, da de risikerer at rådne vinteren over.

Vand og gødning

Allerede om efteråret starter løget sin vækst. Gød gerne i forbindelse med, at du lægger løg. Når vinteren er omme, går løget straks i gang med at blomstre, og planter, der blomstrer, bruger ikke gødning. Efter blomstringen trækker løget sine næringsstoffer tilbage.

Tips

 • Forvent ikke at tulipanerne blomstrer år efter år – læg hellere nogle nye hvert år
 • Trives dine forårsløg ikke, så skyldes det måske at din jord er træt. Du kan skabe liv i din jord igen, hvis du iblander lidt god kompost
 • Læg også løg i krukker og gerne i flere lag, så forlænger du blomstringen


Af Marianne Bachmann Andersen

Hør, hvad gartneren siger!

Plantning
Efteraar Artikel 

Der var en gang, hvor de fleste haveejere gik på planteskolen eller i havecenteret for at få at vide, hvilken slags træ, busk, stedsegrøn, staude eller rose, de skulle plante i deres have. Nogle benyttede sig af, at gartneren havde mulighed for at komme på hjemmebesøg, eller man bestilte en havearkitekt, som kunne vejlede i at få plantet de rette planter på rette sted. I dag starter de fleste deres søgning via vejlederen ”Google” og den er svær at komme udenom, når man så gerne vil vide lidt mere. MEN ”Google” har ikke stået fire år i lære og har mange års erfaring med, hvilke planter, der skal stå hvilke steder, når man så gerne vil have succes. Hos ”Google” findes mange gode råd, men dialogen omkring din have og forholdene, der gælder der, er altså ikke nem at få på internettet. I Danmark har vi hundredvis af gæve gartnere, der hver dag vejleder i hvilke planter, der passer hvor. Aldrig har planteudbuddet været så stort, og der er virkelig noget for enhver smag. Måske synes du det er enklere at handle dine planter, hvor du handler mælk, men heller ikke her har ekspedienten stået i lære i fire år (med planter), og har derfor svært ved at give de gode råd. Ligger dit lokale havecenter ikke lige på din rute, bør du måske alligevel overveje at slå vejen forbi, for her kan det godt betale sig at høre, hvad gartneren siger!

Måske overvejer du:

 • At plante ny hæk?
 • At der skal flere frugttræer i din have?
 • At lægge forårsløg?
 • At et større areal skal være nemmere at passe og måske skal plantes til med bunddække?
 • At beskære hindbær, men er i tvivl om, hvilke grene du skal klippe af?
 • At anlægge et rododendronbed, men ikke ved, hvor dybt du skal grave?
 • At plante ekstra stauder i dit blomsterbed, så du også har blomster om efteråret?
 • At kassere dit gamle skæve frugttræ, som kun får plettede æbler, men gerne vil have et nyt?
 • At rosenbedet skal beriges med endnu flere roser?
 • At slyngplanterne på din pergola skal beskæres, men hvordan og hvornår?


Af Marianne Bachmann Andersen

Sans for haven – Skærehaven og 25 års jubilæum

Blomsterpige
Efteraar Artikel 

Blomster skaber lykke, og er buketten plukket i egen have, er der virkelig kærlighed bag overdragelsen af buketten. Alle kan være med, når havens bede ses efter for smukke blomster, og i mange haver kan du finde materiale til buketter året rundt.

Jubilæum med tilbageblik

Siden 1991 har de danske havecentre og planteskoler i fællesskab sat fokus på glæden ved haven med kampagnen Havens Dag, der alle år er blevet afholdt den anden søndag i september. I år fejrer kampagnen 25 år, og vi glæder os til endnu en gang at få masser af interesserede haveejere på besøg. Vi mindes og fejrer årenes mange oplevelser med Havens Dag på bedste manér, og glæder os rigtig meget til at møde både store og små.

25 planter til skærehaven

Nytteværdien af haven fylder meget hos os alle. Vi elsker at dyrke planter, som vi enten kan spise eller bruge nyttigt. Planter, der har blomster til buketter har en stor nytteværdi, og Havens Dag vil gerne benytte lejligheden til at foreslå 25 skærevenlige planter til din have. Alle planterne er aktuelle i sensommeren, men ønsker du buketter til andre årstider, vil gartneren i dit lokale havecenter vejlede i, hvilke planter, der er velegnede.

Igen i år udgives en kampagnebrochure til Havens Dag. Til denne har et kompetent udvalg af planteskoler og havecentre fundet 25 velegnede planter til sensommerens buket. Udover præsentationen af planterne med højde, farvemulighed og blomstringstid, får du også tips og gode råd om, hvordan du passer planterne året rundt. Kom forbi og få kampagnebrochuren i dit havecenter eller download den på hjemmesiden www.havensdag.dk.

Deltag i konkurrencer

På Havens Dag kan man sædvanen tro få mulighed for at vinde et Juliana Premium drivhus til en værdi af 15.995 kr.

Årets 2. præmie er en AL-KO Ginge græsslåmaskine og 3. præmien er en skærehave til en værdi af 3.000 kr.

Du kan deltage i konkurrencen, når du møder op i et af de deltagende havecentre og udfylder samt afleverer konkurrencesedlen.

Vinderne vil blive udtrukket og offentliggøres d. 10. oktober på www.havensdag.dk og vinderne bliver selvfølgelig også direkte kontaktet.

Havens Dag er en rigtig hyggelig dag, hvor dit lokale havecenter byder på mange gode oplevelser for hele familien, så sæt kryds i kalenderen d. 11. september.

Find det nærmeste havecenter, der deltager i kampagnen på www.havensdag.dk.


Af Marianne Bachmann Andersen

Risiko for madspild

Høst
Sommer Artikel 

Den dejlige regn har gjort haverne grønne igen, køkkenhaven bugner med masser af afgrøder, blommetræerne er ved at knække pga. overvægt og rigtig mange af de tidlige sorter af æble og pære er modne. Vores forårskådhed har endelig båret frugt og nu har vi travlt med at få tørret løg, sylte drueagurker, høste tomater, peber, chili og agurker fra drivhuset og så selvfølgelig alle de dejlige bær og frugter. Snart følger nødder og valnødder også.

Trods kødløse dage, er det stadig svært at nå at konsumere de mange lækre grøntsager, bær og frugter.

Nogle af de mest almindelige afgrøder, der nemt fryses ned er:

 • Tomater – skær dem over i halve eller kvarte
 • Bønner – frys dem efter du har skyllet i rent vand
 • Broccoli – skal blancheres (dyppes i kogende vand) inden de fryses

Nogle af de mest almindelige afgrøder, der nemt kan syltes er:

 • Æbler, pærer, blommer, surbær, hindbær, brombær
 • Hyben
 • Agurker
 • Rødbeder
 • Chili

Nogle af de mest almindelige afgrøder, du kan lave saft af:

 • Æbler, pærer
 • Bær
 • Rabarber

Tilbage er ofte ALT for mange squash, lidt for meget salat, der hurtigt går i stok og derfor ofte ender på komposten. Brug derfor lidt energi på at evaluere året i køkkenhaven – skriv det ind i forårets kalender, så husker du det, når du igen skal planlægge din køkkenhave.


Af Marianne Bachmann Andersen

Sommer i sensommeren

Krukker
Sommer Artikel 

Den danske sommer har vist sig fra sin pæne side de sidste uger, men pyt med, at sommeren lod vente på sig – vi skal huske at nyde dens kommen i fulde drag! Det er jo heller ikke første år vi oplever en lun august og måske er vi heldige at få ”indian summer” igen i år? Det er helt oplagt at få fornyet indholdet i krukkerne med de skønneste sensommerplanter, så det stadig er en daglig glæde at komme hjem. Lige nu har dit havecenter alle de aktuelle krukkevækster klar til dig.

Frodigheden i haverne er stor og ALT gror så det knager. Græsplænerne skal klippes hyppigt, mange steder er det nødvendigt at klippe hækken igen, stauderne strutter af sundhed og blomstrer på livet løs og køkkenhavens afgrøder er plukkeklare. Der er stor grund til at skatte havens mangfoldighed og rigdom netop på denne årstid, hvor man både kan skære buketter, lave desserter af frugter og supplere sit aftensmåltid med de dejligste grøntsager. Det betyder dog også, at der dagligt skal vandes, klippes, luges og gøres diverse tiltag i haven, for listen af gøremål er lang. Og hvorfor ikke have et dagligt mål om at fylde en stor spand eller trillebør med affald til komposten? For hver portion affald du får væk, så er du allerede i gang med at lette arbejdet i haven til næste år. Mange af planterne er nemlig i gang med at kaste frø for at sikre den næste generation. Forsommerens prydløg – de flotte lilla kugler, står lige nu med åbne frøkapsler og er i gang med at fylde hele bunden under sig med nye planter. Det er der jo ikke noget galt i, men måske var det ikke lige planen for dit blomsterbed, og så er det da lettere at klippe blomsterhovederne af nu. Ukrudtet har også travlt med at sikre børn og børnebørn, og betingelserne for familieforøgelsen er stor med varmen og den fugtige jord. Få ukrudtet væk inden det frømodnes og husk, at mange ukrudtsplanter fint spirer med grønne frø, så det nytter ikke at hakke og lade det visne – det skal helt ud af bedet.

Rigtig god arbejdslyst i haverne


Af Marianne Bachmann Andersen

Plant jordbær

Jordbær
Sommer Artikel 

Havens bær nummer 1 er jordbær og selvom mange i øjeblikket har fokus på efterårshindbær, blåbær og snart brombær, så er det altså nu, du skal plante friske jordbærplanter i dit bed.

Hvorfor skal man plante nye planter?

Jordbær er en kortlivet plante, som efter ca. 3 – 4 år får et meget lavt udbytte. Hvis du laver et løbende skifte i dit jordbærbed, så hindrer du at din årlige fornøjelse ved at høste jordbær udebliver.

Hvorfor er det vigtigt at anvende friske planter?

Jordbærplanterne fornyer sig ved deres udløbere og danner selv nye planter. Det bør man undgå, således planterne kun koncentrerer sig om at danne bær. (du ser lange lige rækker i de professionelle jordbærmarker, for de fjerner udløberne) Planterne, som du kan få hos dit lokale havecenter er frembragt under forhold, der gør dem egnede til de store jordbærmarker. De er frie for sygdomme og skadedyr, er sortsægte og dyrkes i en høj kvalitet. Vælger du at plante fra de 6 – 10 styks bakker, som du kan finde i havecentret, sikrer du dig sunde, velsmagende og livskraftige planter.

Sådan gør du:

 • Vælg et friskt stykke jord i din køkkenhave – hvor der ikke tidligere har været jordbær
 • Tildel jorden en god portion kompost
 • Køb den eller de sorter af jordbær, der passer til dit behov og smag
 • Plant med 40 cm mellemrum i rækkerne og en rækkeafstand på 1 m

Husk

 • Jordbær skal gødes om efteråret – ikke om foråret
 • Jordbærplanterne skal vandes, hvis foråret er nedbørsfattigt


Af Marianne Bachmann Andersen

Blomstrende buketter

Dahlia
Sommer Artikel 

Lige nu er georginer eller dahlia, som de også hedder, på deres højdepunkt. Danske gartnerier har krydset sig frem til dejlige kompakte former af dahlia, som hurtigt forskønner dine krukker. Dejlige er de også, når de er lagt med knolde i det sene forår og blomstrer med lange stilke og store blomsterhoveder – måske skønnest, når de er samlet i buketter?

Vidste du at

 • dahlia, der mangler vand næsten altid bliver massivt angrebet af lus?
 • dahlia hvert år danner knolde og lagrer al deres energi i disse? Energien bruger de så til foråret og danner endnu en stor plante fyldt med blomster.
 • du skal grave knoldene op når den første nattefrost har gjort det af med toppen?
 • knoldene skal opbevares frostfrit og relativt tørt hele vinteren?
 • hvert forår har dit havecenter nye spændende sorter, som du kan udvide din samling med?


Af Marianne Bachmann Andersen

Gød det grønne græs

Græs
Sommer Artikel 

Sommeren har været gavmild med regelmæssige vandinger til haverne. Det har betydet, at græsplænernes behov for ugentlige klipninger er fortsat i hele juli måned, som jo ellers ofte er en tør, varm sommermåned, der godt kan efterlade de grønne flader nærmest helt visne. Det er ikke tilfældet i år. Ved nærmere eftersyn har mosvæksten faktisk haft kronede dage og efterlader plænerne med stødpudeeffekt – behageligt og blødt. Når græsset er for langt, vil skyggeforholdene ændre sig og give mosset et forspring. Det samme gør sig gældende i havens skyggefyldte områder, hvor græsset næsten ingen lys får.

Gødning

Selv om det lyder lidt skørt at gøde græsplænen, når den er så flot grøn, så er der faktisk mening med galskaben. Sørger du for, at din plæne er godt gødet, vil græsset styrkes og tage herredømmet over mosset. Gartneren i dit havecenter vil som regel anbefale, at du bruger en organisk plænegødning, som giver græsset en bred vifte af gavnlige næringsstoffer. Frigivelsen af de organiske gødninger sker kun i små doser, og vil vedligeholde græssets rodvækst over en længere periode.

Så ny plæne

Er der alligevel områder i din have, som fortrinsvis består af mos, hjælper det ikke at gøde med organisk plænegødning. Her er det nødvendigt at få målt jordens surhedsgrad (det kan din gartner hjælpe dig med) og derefter anlægge en helt ny plæne. Er jorden for sur, skal der først kalkes. At anlægge en ny plæne netop nu er en rigtig god idé, for jorden er dejlig varm, og du vil hurtigt kunne se resultatet af dine anstrengelser, for græsset spirer meget hurtigt og dækker den bare jord i løbet af få uger.


Af Marianne Bachmann Andersen